Labradoodlens historie

Labradoodle er en unik og fascinerende hund, som først blev opdrættet i Australien. Dens tidlige oprindelse spores tilbage til en avler der hedder Don Evans.Man ledte efter en allergivenlig hund til en ven på Hawaii og skulle bruges som servicehund, dette førte til opdræt af Labradoodler.

En standard Puddlel og en Labrador Retriever blev parret efter en forespørgsel fra en blind dame i Hawaii, der havde brug for en allergi venlig førerhund.

I det første kuld på otte hvalpe, var der tre, der var allergi venlige. Det viste sig de var meget kloge og nemme at træne. Det var så spændende en opdagelse, til at dette blev genskabt og dette er startenn på racens tilblivelse.Hof F1 er få gange allergivenlige hvalpe i kuldet og andre gange ikke - men det var nok til at starte labradoodle som en race med de allergi venlige pelse og deres kliogskab dvs enormt hurtigt opfattende.
 
Labrador Retriveren ved vi er "easy going" og pudlen er i toppen af unde angående dens kloghed = en interessant kombination var grundlagt. En spændende opdagelse, var, at en procentdel af hvert kuld fik hvalpe, som syntes at være allergi venlig. 

Langt senere, begyndte andre at bruge dværgpudlens , og i dag er der tre størrelser af Labradoodle - Standard (størrelse af en standard pudelhund), Medium (Labrador størrelse), og Miniature (omkring størrelsen af ​​en Cocker Spaniel) .

I løbet af 1980'erne  ramte katastrofen Australien som kunne have været slutningen på udviklingen af labradoodlen. Labradoodlen steg  i popularitet,  det værste, der kan ske for en race.( det der er ved at ske her i Danmark - derfor er det så vigtigt at vi kun får avl på sundheds testede hunde og hunde der lever som familie hunde inden for) 

Det uundgåelige skete.

På en gang kom kapløbet igang ,med at få så mange penge i kassen som muligt,ved at opdrætte labradoodler.Der blev avlet på naboens puddelhund på vejen, og hver en gammel labrador man kunne finde.Dert var næsten ude af kontrol. Hurtigt blev der stiftet en klub ALA for de australske labradoodler i forsøg på at få avlen under kontrol.Dog er der overalt avlere med ytvivlsomme motiver for at få nogle hurtige penge i kassen. 

Lidt omtanke på genetik, blodlinier, eller endda generelle type, og temperament er et MUST. De fleste tror at enhver Lab , og enhver Poodle vil få de idelle labradoodle hvalpe men sådan er det nu ikke. Alle former for uforudsigelige hvalpe kan skyldes disse parringer og fordi der på dette tidspunkt i deres udvikling, er alle kaldet »Labradoodle ' og det er fælder for det uforsiglige og dem uforsigtige.Derfor er det godt at DLK er blevet stiftet - og vi gør vores for at det kun er hunde med stamtræ tilbage der kan bevise deres afstamning og avl kun på sundhes tjekkede avlsdyr og deres leve vilkår som inde hund og medlem af familien.

Der dukker hele tiden nye op der laver labradooler fra der er F!, som ikke er forståeligt - racen har nu været her i 30 år og hvad hvis du vil avle - så starte op med en labradoodle at avle på. Søre for disse opdrættere  har sundhed teste deres avlsdyr og avler kun på de bedste eksempler, med godt temperament og sunde linjer. Desværre alt for mange andre, der ikke er samvittighedsfuld. ( igen derfor DLK er kommet på banen ) Det er meget nødvendigt at gøre éns "hjemmearbejde" når du søger efter en opdrætter.Køb ikke fra "Hundefabrikker" steder der ikek har dem som medlem af familien eller ikke ved deres afstamning eller ikke er undersøgt for sygdomme.Lad være med at købe fra steder som dem.

Fakta: Nogle siger at først kryds (F1) Labradoodles (Labrador til Pudel) ikke fælder, dette er forkert, kun uerfarne eller skruppelløse opdrættere vil oplyse det.De siger at alle deres hvalpe vil være fælde fri eller allergi venlige og dette er ikke rigtigt. Dette fører til triste historier, med  familier, der bliver nød til at sige farvel til deres  hund,, Så synd for familien og hunden

I Australien, var de første generationer af  Labradoodler enormt store hunde. Højden kommer ind fra standard pudlen. Det største problem hos F1 største er deres uforudsigelighed med hensyn til pels, temperament og størrelse.Realiteten er at du var nødt til at vente på en hvalp var voksen, før du fandt ud af hvad det virkelig er du har fået fat i fællende eller ikke fællende !. Et fælles problem i disse tidlige generationer (F1) var en attityde af stædighed, ikke helt samarbjeds villige og til tider hyperaktive, som i kombination med høj intelligens, gjorde det til en vanskelig hund at styre og de nye ekere ikke havde fået at vide at de skal aktivers mentalt og fysisk.. (Desværre er dette tendensen her i Danmark - der avles på martriale der ikke har temperament i orden og ikke sundhed testet og der startes us helt tilbage til labrador og pudel)

Nogle af linierne havde søde/gode sind, det var dem man koncentrerede sig om når man var opdrætter.Der opdrættes med henblik på godt temperament samt pels og sundhed. En førerhunds program i Australien skrottede deres Labradoodles fuldstændigt, fortalte at de var »alt for  nemme at distrahere og vanskelig at træne." Den anden førerhund Facility fortsatte med at avle videre på, at få fere generations labradoodler og de er ideele som terapi/ service sociale tjenetse hunde og familie hunde. Det er dem man bruge denne dag som tjenestehunde.

Mange stueopdræt og masser af baggård opdrættere "i Australien tilbyde stadig hvalpe af ukendt baggrund som" Labradoodles "  (hvad er det man også gør i Danmark = nøjagtig det samme ), heldigvis ligger der megen information til rådighed for mennesker på internettet, og det bliver heldigvis sværere for tvivlsomme opdrættere at narre familier, der ønsker en ægte Labradoodle.

Den korrekt avlet Labradoodle har giver det bedste ting fra begge racer. Ejere prale af, at deres hunde udviser fantastiske hurtig opfattelse, synes at "vide", hvad der ønskes. De er meget nemme at træne og er en fornøjelse at have i familien.

De har ingen hunde lugt ( skal være fælde fri)

De bedste pelse er dem der  ikke fælder og kan i dag udpejes lige efter fødslen hvis du ved havd du laver.

Der er sjældent (om nogensinde) brug for badning, og er en gave til allergikere og astmatikere.

Labradoodle har en unik "connection" med mennesker og fra små hvalpe kan de stå og kigger dig dybt i øjnene med en kærlighed, der modsiger deres sprudlende /livlige natur. De har en unik og dejlig måde af 'dutte"'  en menneske hånd på, selv når den hoppe rundt og er fuld af leg holder den kontakt ved at "DUTTE".

Deres alsidighed kan nydes som en munter familie følgesvend, trofaste børne 'hund, service eller terapi hund eller strålende hund inde for agility eller lydighed, hvor de udmærker sig på at deltage på højt niveau.

Labradoodle er kommet igennem nogle interessante faser i løbet af dens udvikling. Den tidlige generation Labradoodle (F1 )  har en bred vifte af pels types.I et kuld, kan der være flere forskellige pelstyper- curlier coatede hvalpe,  og andre galeet  og andre igen, ligne en ritzen schnauzer,.nogle igen  ruhårede fælles for dem er de vil alle fælde og derfor ikke allergi venlige. Nogle vokser op og ligner en Golden Retriever med tyndere pelslag, og eller som en Labrador med et par whiskery hår omkring sit ansigt og undertiden på benene. Mange af de tidlige generation hunde er ikke  allergi venlige.

Derfor arbejder vi i DLK på at få kun multigens labradoodler frem i Danmark og ikke blive hængende på F1- vi må se fremad for at få vores standard op på labradoodlerne i DK og at der KUN avles på sundheds testede hunde med et godt temperament :-)

Artiklen er skrevt af Philip Crammond fra Australien og oversat af Susanne Juul Larsen