Tema om den sunde hund
Sådan opfører den sunde og raske hund sig
Appetitten hos hunde er meget forskellig afhængig af alder, race, opdragelse m.m. De ædevaner, hvalpen opdrages til at have, fastholdes
normalt resten af livet. Derfor varierer det fra hund til hund, om den spiser en eller flere gange i døgnet. Det er også normalt, at en hund kan springe en enkelt dag over, hvor den ikke æder. Mængden af foder, som hunden spiser, vil
normalt være nogenlunde konstant, men nogle hunde vil dog æde uhæmmet, hvis de fik fri adgang til foderet.
De fleste hunde har en god appetit og kommer sjældent ud for spisevægring. Appetitløshed kan derfor være første symptom på, at et problem er under opsejling. Omvendt kan en forøget ædelyst også være et tegn på, at noget er galt.
Afføringen fra en hund er normalt af fast konsistens og af brunlig farve. Den afsættes normalt fra 1 gang op til 3-4 gange i døgnet. Hunden afsætter afføringen let og på relativ kort tid.
Normalt optager en hund 50-60 ml. vand pr. dag pr. kg. En del af væsken kan optages gennem foderet. Det betyder, at en hund på ca. 30 kg kan drikke mellem 1 og 2 liter vand pr. dag, afhængigt af hvor aktiv hunden er. Kraftig motion eller hedebølge øger vandbehovet markant. Som ejer er det vigtigt at holde øje med ændringer i hundens drikkelyst, da det kan være symptom på sygdom.
Hunde afsætter urin mange gange i døgnet. Især hanhunden, som bruger sin urin som territoriemarkering, kan afsætte urinen meget hyppigt. Man bør lægge mærke til, om tisseperioden ændres til enten at blive kortere eller længere end den plejer. Urinens farve og lugt er ligeledes en ting, hundeejeren bør holde øje med.
Sunde hunde skal gå og løbe ubesværet.
Hunden skal rejse sig ubesværet efter at have ligget ned og skal ligeledes lægge sig ned uden problemer. Ændringer fra det normale skal man observere nøje.
Aktivitetsniveauet hos hunde er meget forskelligt fra race til race, og
varierer også meget i forhold til alder. Søvnbehovet hos hunden er også forskelligt i forhold til alder og aktivitetsniveau, men hunde sover dog almindeligvis mellem 12 og 16 timer i døgnet.
Sådan er den sunde og raske hund klinisk
- Kropstemperaturen hos den raske hund ligger mellem 38 og 39 grader
- Slimhinderne er normalt let fugtige og lyserøde.
- Vejrtrækningen er ubesværet og med en frekvens på 10-30 i minuttet.
- Pulsen er normalt fra 60-80 for store hunde, for små fra 80-120 i minuttet.
- Hunden støtter lige meget på alle fire ben.
- Hårlaget er blankt, glat og rimeligt fastsiddende. Der er ingen parasitter.
- Tænderne er hvide, uden større tandstensbelægninger, og der bør ikke være ubehagelig lugt fra mundhulen.
Fodringstilstanden er middel, hverken over- eller undervægtig. Man skal kunne ane ribbenene,
men de må ikke stikke tydeligt frem.
Hvad kan jeg gøre for at holde hunden sund og rask?
En hund skal stimuleres hver dag. Den skal motioneres ved daglige gåture i kontakt med ejeren, andre mennesker og andre
hunde. Åndelig stimulation ved leg og træning udvikler hunden socialt og psykisk.
Fodring er meget vigtig for hundens sundhedstilstand. Generelt bør fuldfoder af høj kvalitet bruges frem for hjemmelavet foder. Fodermængden
bør nøje tilpasses hundens aktivitetsniveau - alt for mange hunde er overvægtige. I dag findes der mange kvalitetsprodukter på markedet til pleje af hunden: shampoos, diættilskud, f.eks. essentielle fede syrer, loppemidler,
pædagogisk legetøj og meget mere. Mange af disse midler vil styrke hundens almenbefindende og sundhedstilstand.
Forebyggende loppebehandling vil spare mange hunde for ubehagelige hudproblemer, og forebyggelse er meget lettere end egentlig behandling. Ved den mindste mistanke om orm, bør en afføringsprøve fra hunden blive undersøgt. Årligt check hos dyrlægen med klinisk sundhedsundersøgelse samt vaccination bør være en fast rutine. Her kan mange lidelser, som ikke er synlige for ejeren, blive opdaget og behandle. Dyrlægen kan desuden give mange gode råd om hundens pleje.
Du skal kontakte din dyrlæge, hvis...
- du opdager problemer med hundens sundhedstilstand.
- du opdager, at der sker afvigelser fra det normale.
- du har spørgsmål om ethvert emne angående din hund. Dyrlæger er selvfølgelig uddannet til at diagnosticere og behandle syge dyr, men kan også i meget stor grad tilbyde deres hjælp med alt som har med pasning og pleje af din hund at gøre.